CDN چیست | آموزش استفاده از CDN های کلودفلر و StackPath در وردپرس
اگر شما هم مانند بسیاری از مالکان وب سایت های وردپرس دغدغه افزایش سرعت سایت خود را دارید و به دنبال راهی برای آن می گردید، حتماً نام CDN به گوشتان خورده است و این سوال برای شما پیش آمده که CDN چیست و چگونه می توانید در سایت وردپرس خود ار آن استفاده کنید. در این مقاله به صورت کامل به آموزش CDN (شبکه تحویل محتوا) پرداخته و معروف ترین CDN های رایگان و پرداختی شامل CloudFlare و StackPath را توضیح می دهیم.
استفاده از CDN تنها یک راه افزایش سرعت سایت است. برای آشنایی با روش های دیگر مقاله راهنمای جامع افزایش سرعت وردپرس را مطالعه کنید.
CDN چیست ؟
CDN مخفف Content Delivery Network یا شبکه تحویل محتوا است و شبکه ای متشکل از سرورهایی است که در سراسر دنیا طبق معیارهای خاصی پراکنده شده اند و محتوای استاتیک کش شده را از وب سایت ها دریافت کرده و به کاربران، بر اساس مکان جغرافیایی کاربر، ارائه می دهند.
استفاده از این سرویس باعث می شود هر کاربر محتوای درخواستی خود را از نزدیکترین سرور دریافت کرده و در نهایت منجر به افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات می شود.
به طور معمول هنگامی که یک کاربر وارد سایت وردپرسی شما می شود، به سرور هاست ریدایرکت می شود. سرور هاست وب سایت شما، در یک موقعیت مرکزی واقع شده است. بنابراین هر کاربر هنگام دیدن وب سایت شما به این سرور دسترسی دارد.
حال اگر وب سایت شما حجم ترافیک بالایی داشته باشد، سرور شما بیش از حد بارگذاری شده و منجر به کاهش سرعت بارگذاری سایت یا حتی شکست سرور می شود. در چنین موقعیت هایی استفاده از CDN بسیار مفید است.
هنگام استفاده از CDN، محتوای استاتیک سایت شما کش شده و در تمام سرور های شبکه CDN ذخیره می شود. محتوای استاتیک شامل تصاویر، استایل شیت ها (همان فایل های CSS)، جاوااسکریپت ها، فلش ها و غیره هستند. در این حالت، هنگامی که یک کاربر از سایت شما (سرور اصلی) بازدید می کند، تکنولوژی CDN آن کاربر را به نزدیک ترین سرور به محل جغرافیایی او هدایت می کند.
نزدیکی کاربر به سرور، روی زمان بارگذاری سایت تأثیر دارد. قرار دادن محتوا در اختیار چندین سرور که به صورت جغرافیایی پراکنده شده اند، می تواند سرعت بارگذاری صفحات را از دیدگاه کاربر افزایش دهد. به بیان ساده تر، نزدیک تر بودن سرور CDN به جایی که کاربر قرار دارد باعث می شود کاربر محتواهای درخواستی را سریعتر دریافت کند.
آخرین نکته ای که باید در اینجا اضافه شود این است که استفاده از CDN به هیچ عنوان به معنی عدم نیاز شما به هاست وب نیست. شبکه تحویل محتوا تنها به بهبود سایت کمک می کند و نمی تواند جایگزینی برای سرویس هاست وب باشد. زیرا محتواهای پویا و داینامیک که مرتباً در وب سایت شما بروزرسانی می شوند در سرور هاست شما قرار می گیرند.
حال که با CDN آشنا شده و فهمیدید که CDN چیست ، قبل از اینکه به نحوه استفاده از CDN در وردپرس بپردازیم، مزایای استفاده از CDN را بیشتر توضیح می دهیم.
استفاده از CDN چه مزایایی دارد؟
برخی از مزایای استفاده از شبکه توزیع محتوا یا CDN به صورت زیر است:
- افزایش سرعت بارگذاری سایت و در نتیجه افزایش رضایت بازدیدکنندگان سایت بخصوص در سایتهای بزرگ و پربازدید.
- جلوگیری از شکستن سایت زیرا به جای اینکه ۱۰۰% ترافیک روی سرور اصلی باشد، حجم بار بین چندین سرور پخش می شود و احتمال اینکه سایت شکسته شود بسیار کم می شود.
- بهبود تجربه کاربری زیرا گوگل به وضوح اظهار داشته است که سایت های سریع تر در موتورهای جستجو بالاترین رتبه را دارند. آمارها نشان می دهد فقط یک ثانیه تاخیر در بارگذاری سایت تا ۱۵% رضایت بازدیدکننده را کاهش داده و بازدید از سایت را تا۱۰% کم می کند.
- امنیت وب سایت زیرا شبکه های تحویل محتوا از فایروال قدرتمندی بهره می برند که در کمترین زمان ممکن حملات را تشخیص داده و آنها را نابود می کنند. بنابراین استفاده از CDN در وردپرس علاوه بر اینکه باعث افزایش سرعت وب سایت شما می شود، باعث افزایش امنیت وردپرس نیز می شود.
- صرفه جویی در هزینه ها زیرا سرورهای موجود در شبکه CDN به صورت اشتراکی هستند و سایتهای زیادی از آن به صورت همزمان استفاده می کنند بنابراین هزینه ها کمتر می شود و دیگر لازم به خرید سرورهای اختصاصی و هاست های جداگانه نیست.
- افزایش میزان پهنای باند و کاهش مصرف ترافیک اصلی سرور زیرا پهنای باند هریک از سرورها به پهنای باند اصلی شما اضافه خواهد شد. مثلاً اگر CDN شما دارای ۱۰ نود باشد و هر کدام از نودها ۱۰ گیگا بایت پهنای باند داشته باشند، پهنای باند شما ۱۰۰ گیگا بایت خواهد بود.
- نصب و راه اندازی آسان
حال که اهمیت استفاده از CDN در وردپرس و مزایای آن را توضیح دادیم در ادامه به معرفی بهترین CDN ها که در بین کاربران محبوبیت بالایی دارند می پردازیم. اما قبل از آن به عنوان یک توصیه مهم در نظر داشته باشید که اگر از دامنه های ir استفاده می کنید، به دلیل تحریم دامنههای ir از سوی کلودفلر، امکان استفاده از خدمات کلودفلر برای آنها وجود ندارد. بنابراین از CDN های داخلی مانند arvancloud.com استفاده نمائید.
نحوه استفاده از CDN و فعال سازی آن در وردپرس
معرفی محبوب ترین CDN های رایگان و پرداختی
انواع مختلفی از شبکه های توزیع محتوا در سرتاسر جهان وجود دارد. از جمله ارائه دهندگان CDN های رایگان می توان به CloudFlare، Cloudinary، Incapsula و FeeCast اشاره کرد. هرکدام از موارد ذکر شده بنا به امکاناتی که ارائه می دهند دارای نسخه تجاری و پرداختی هم هستند. از میان آنها CloudFlare محبوب ترین CDN در بین کاربران ایرانی است. در ادامه مقاله نحوه استفاده از CloudFlare را آموزش خواهیم داد.
از جمله ارائه دهندگان CDN های پرداختی می توان به OVH، CloudFlare و MAXCDN، KeyCDN، Amazon CloudFront و Akamai اشاره کرد. در حال حاضر MAXCDN به شرکت StackPath پیوسته است. در ادامه مقاله نحوه ایجاد حساب کاربری در StackPath را آموزش خواهیم داد.
نحوه استفاده از CDN رایگان کلودفلر در وردپرس
برای فعال سازی و استفاده از کلودفلر باید ابتدا در سایت رسمی CloudFlare یک حساب کاربری ایجاد کنید. برای این کار در صفحه اصلی سایت روی Sign up کلیک کنید.
در صفحه نمایش داده شده، آدرس ایمیل و پسورد مورد نظرتان را وارد کنید و بر روی دکمه Create Account کلیک کنید.
در صفحه Add a Site نام دامنه خود را وارد کرده و روی دکمه Add Site کلیک کنید.
در صفحه Select a Plan یکی از پلن ها را برحسب نیاز خود انتخاب کرده و روی دکمه Continue کلیک کنید.
پلن رایگان کلودفلر امکانات بسیار زیادی دارد که می توانید از آن استفاده کنید. اما اگر به پلن های قوی تری نیاز دارید می توانید یکی از پلن های غیر رایگان را انتخاب نمایید.
صفحه بعدی تاییدیه پلنی است که انتخاب کرده اید. روی Confirm کلیک کنید.
در صفحه باز شده لیستی از تمام رکوردهای DNS دامنه سایت شما، شامل زیردامنه ها نمایش داده شده است.
اگر بخواهید رکورد جدیدی را ایجاد کنید کافی است در قسمت Address IP، آدرس IP سرور خود را وارد کرده و روی دکمه Add Record کلیک کنید. البته تمام رکوردهای مورد نیاز در این لیست موجود است و معمولاً نیاز به اضافه کردن رکورد جدیدی ندارید.
همچنین در این صفحه می توانید مشخص کنید که کلود فلر برای کدام یک از زیردامنه ها یا رکوردها فعال و یا غیرفعال باشد. در روبروی هر زیردامنه یا رکورد یک ابر وجود دارد. ابرهای نارنجی به معنی فعال بودن سیستم و ابرهای خاکستری نشان دهنده غیرفعال بودن آن است. با کلیک بر روی هر ابر می توانید آن را فعال یا غیرفعال کنید.
توجه داشته باشید که روی رکورد MX کلودفلر ایجاد نمی شود.
بهتر است همه حالتها را به حالت پیش فرض رها کرده و روی دکمه Continue کلیک کنید.
در صفحه باز شده دو DNS جدید برای دامنه ی سایت شما نشان داده شده است. در این مرحله باید DNS های قبلی دامنه سایت تان را حذف کرده و آنها را بر روی DNS هایی که در این صفحه به شما داده شده، تنظیم نمایید.
برای انجام این کار کافی است در گوگل آموزش تغییر نام های سرور یا DNS ها را برای هاست خود سرچ کرده و دستورالعمل های آن را دنبال کنید. سپس نصب CDN را ادامه دهید.
بعد از انجام این کار روی دکمه Continue کلیک کنید. پس از آن صفحه اصلی سایت و تب Overview برای شما باز خواهد شد. در ابتدا Status (وضعیت) شما در حالت Pending یا معلق است. در این صفحه با کلیک بر روی دکمه Re-check Nameservers می توانید وضعیت DNS ها را بررسی کنید.
بعد از اعمال تغییرات که برای دامنه هایی با پسوند ir معمولاً ۲۴ تا ۷۲ ساعت طول می کشد و برای دامنه هایی با پسوند بین المللی چند دقیقه زمان می برد، وضعیت شما به حالت Active یا فعال تغییر می کند.
قبل از ادغام و استفاده از CDN در وردپرس باید چند کار دیگر انجام دهید. Global API Key خود را از پروفایل CloudFlare خود مشاهده کرده و آن را کپی کنید.
پس از آن وارد حساب کاربری CloudFlare خود شده و به بخش Speed بروید و تمام گزینه های Minify و rocket loader را دقیقاً مطابق شکل زیر فعال سازی کنید. البته اگر از افزونه های کش وردپرس مانند افزونه WP Fastest Cache استفاده می کنید، تمام این تنظیمات به صورت خودکار انجام خواهد شد. اما بهتر است بعد از اعمال تنظیمات در این افزونه باز هم برای اطمینان بیشتر این قسمت را چک کنید.
سپس به Page rule setting خود رفته و دو صفحه زیر که توصیه خود CloudFlare است را پیکربندی کنید. با تنظیم این صفحات ادمین وردپرس و صفحات preview کش نمی شود.
تا این مرحله شما تنظیمات اولیه را انجام داده اید حال برای ادامه کار باید CloudFlare را در یکی از افزونه های کش مورد نظر خود مانند افزونه WP Total Cache که یک افزونه رایگان و بسیار قدرتمند است، فعال سازی کنید.
همچنین می توانید از افزونه WP Super Cache که تنظیمات ساده تری نسبت به افزونه قبل دارد یا افزونه WP Fastest Cache برای فعال سازی و استفاده از CDN در سایت وردپرس خود استفاده کنید.
برای آشنایی با نحوه انجام این کار در هر افزونه، روی لینک هایی که برای هر افزونه داده شده است، کلیک کنید.
در ادامه آموزش CDN به بررسی یکی دیگر از CDN های محبوب و قدرتمند می پردازیم که این CDN برخلاف CloudFlare رایگان نیست و برای استفاده از خدمات آن باید مبلغی را پرداخت کنید.
استفاده از CDN تجاری MAXCDN یا StackPath در وردپرس
یکی از بزرگترین ارائه دهنده گان خدمات تحویل محتوا MAXCDN است. MAXCDN در سال ۲۰۰۹ تاسیس شد. jQuery کتابخانه معروف جاوااسکریپت و بوت استرپ روی شبکه MAXCDN میزبانی می شوند. MAXCDN بارگذاری سایت شما را سریع تر کرده و حجم بار سرور را کاهش داده و در نتیجه تاثیر قابل ملاحظه ای در کارایی و سئو سایت دارد.
MAXCDN در حال حاضر به شرکت StackPath پیوسته است. بنابراین در این مقاله نحوه ایجاد حساب کاربری در StackPath CDN را آموزش خواهیم داد. StackPath یک CDN پرداختی است که می توانید آن را برای مدت ۳۰ روز به صورت رایگان آزمایش کنید.
برای استفاده از این CDN در وردپرس، ابتدا باید یک حساب کاربری در StackPath ایجاد کرده و یکی از افزونه های کش وردپرس مانند W3 Total Cache، WP Fastest Cache یا WP Super Cache را نیز نصب نمایید.
ابتدا وارد سایت StackPath شده و با کلیک بر روی Sign up و وارد کردن ایمیل خود در سایت عضو شده و وارد شوید.
در پیشخوان StackPath روی تب CDN در قسمت چپ صفحه کلیک کرده و در صفحه باز شده روی Create CDN Site کلیک کنید.
نام دامنه خود را وارد کرده و روی دکمه Continue کلیک کنید.
StackPath به صورت خودکار آدرس IP سرور شما را بازیابی می کند. روی Continue کلیک کنید.
StackPath یک CDN URL برای شما ایجاد می کند که می توانید آن را کپی کرده و در افزونه کش مورد نظر خود وارد کنید.
تا این مرحله شما تنظیمات اولیه را انجام داده اید حال برای ادامه کار باید StackPath را در یکی از افزونه های کش مورد نظر خود فعال سازی کنید. برای آشنایی با نحوه انجام این کار روی لینک های مربوط به بهترین افزونه های کش وردپرس که در آموزش CDN کلود فلر به آنها اشاره شد، کلیک کنید.
توجه داشته باشید که می توانید یک رکورد CNAME برای دامنه سفارشی خود ایجاد کنید. در ادامه آموزش نحوه انجام این کار را توضیح خواهیم داد.
CNAME چیست؟
یک رکورد CNAME یا رکورد نام کانونیکال، نوعی رکورد منبع در DNS (سیستم نام دامنه یا Domain Name System) است که مشخص می کند نام دامنه، یک نام مستعار دیگر نام دامنه کانونیکال است.
رکورد CNAME هنگامی که از یک آدرس IP منحصر به فرد در سرویس های متعددی مانند FTP و وب سرور که هر کدام در پورت های مختلفی اجرا می شوند، استفاده می کنید، بسیار کمک کننده است. با استفاده از CNAME هر سرویس می تواند ورودی خود را در DNS داشته باشد (مانند ftp.example.com و www.example.com ). همچنین مدیران شبکه هنگامی که چندین سرور HTTP را روی یک پورت مشابه با نام های مختلف روی یک هاست اجرا می کنند، از CNAME استفاده می نمایند.
در مورد رکورد CNAME تعاریف زیادی وجود دارد. اما آنچه که شما باید در مورد آن بدانید این است که رکورد CNAME برای برندسازی به کار برده می شود. به این صورت که:
- به جای اینکه CDN را در blog.example.netdna-cdn.com داشته باشید، آن را با نشانی cache.example.com دارید.
- به جای اینکه وب لاگ موبایلتان را در example.mobify.me داشته باشید، در mobile.example.com دارید.
- به جای اینکه در آدرس ایمیلتان gmail.com را تایپ کنید، آدرس ایمیلتان را با نشانی mail.example.com خواهید داشت.
شما نیازی به دانستن اینکه رکورد CNAME چیست، ندارید. شما فقط باید بدانید که چرا به همچین چیزی نیاز دارید و مطمئناً یک دلیل اصلی آن برندسازی است.
رکوردهای CNAME در DNS manager ارائه دهنده خدمات هاستینگ شما تنظیم می شود. بنابراین برای استفاده از CNAME CDN در وردپرس به هاست خود مراجعه کرده و DNS manager را پیدا کنید.
درست کردن CNAME در cPanel
در این قسمت از آموزش CDN نحوه درست کردن CNAME در سی پنل را آموزش خواهیم داد. به cPanel دامنه خود وارد شوید و در باکس جستجو “DNS ZONE” را سرچ کنید.
دو گزینه برای شما نشان داده می شود. “Simple DNS Zone Editor” و یا “Advanced DNS Zone Editor”. یکی از این دو مورد را انتخاب کنید.
اگر گزینه “Simple DNS Zone Editor” را انتخاب کرده اید، مراحل زیر را دنبال کنید:
- نام دامنه خود را انتخاب کنید.
- به قسمت پایین صفحه “Add a CNAME Record” اسکرول کنید.
- در فیلد “Name”، پیشوند یا بخش اول دامنه سفارشی خود را وارد کنید. می توانید این پیشوند را cdn، maxcdn یا هر چیز دیگری که انتخاب کرده اید، بگذارید. نام کامل را به صورت mydomain.com وارد نکنید. cPanel این کار را برای شما به صورت خودکار انجام خواهد داد.
- در باکس “CNAME” دامنه موقت CDN خود را اضافه کنید. به عنوان مثال “myzone.domain.netdna-cdn.com”. این همان آدرس URL CDN ی است که در قبل آن را کپی کردید.
- روی دکمه “Add CNAME Record” کلیک کنید.
اگر “Advanced DNS Zone Editor” را انتخاب کرده اید، مراحل زیر را دنبال کنید:
- نام دامنه خود را انتخاب کنید.
- به قسمت پایین صفحه “Add a Record” اسکرول کنید.
- در فیلد “Name”، پیشوند / بخش اول دامنه سفارشی خود را وارد کنید. (cdn، maxcdn یا هر چیز دیگری که انتخاب کرده اید.) نام کامل را به صورت mydomain.com وارد نکنید.
- در باکس TTL عدد ۱۴۴۰۰ (۴ ساعت) را وارد کنید.
- در منوی کشویی “Type”، “CNAME” را انتخاب کنید
- روی دکمه “Add Record” کلیک کنید.
درست کردن CNAME در دایرکت ادمین
در این قسمت از آموزش CDN به نحوه درست کردن CNAME در دایرکت ادمین می پردازیم. وارد پنل دایرکت ادمین دامنه خود شوید، سپس در بخش Your Account، روی DNS management کلیک کنید.
در صفحه باز شده به قسمت پایین صفحه اسکرول کنید تا به دکمه “Add Domain Records” برسید.
- در باکس خالی CNAME هرچیزی که می خواهید دامنه CDN سفارشی شما باشد مانند cdn را تایپ کنید. نام کامل مانند mydomain.com را وارد نکنید.
- باکس روبروی CNAME که نام دامنه شما در آن نوشته شده را با دامنه CDN موقت domain.netdna-cdn.com جایگزین کنید. این همان آدرس URL CDN ی است که از قبل آن را کپی کرده اید.
- روی دکمه “Add” کلیک کنید.
شما به همین روش می توانید به هر تعداد رکورد CNAME که بخواهید، بسازید.
امیدواریم این آموزش مورد توجه و استفاده شما قرار گرفته باشد. دیدگاه های خود را با ما در میان بگذارید.
نمیدونم چرا واسه من هزارجور مشکل درست شد با فعال کردن کلودفلر حسابی ضرر کردم
اگر دقیق و حساب شده از کلودفلر استفاده کنید، اتفاقا باید باعث بهبود سرعت و امنیت سایت شما شود، مطمئنا اشتباهی در استفاده از آن داشته اید…
وقتی از کلودفلر استفاده کردم و dns ها رو تغییر دادم سایتم فقط از خارج از ایران در دسترس بود و از آی پی های داخل ایران دیگه دسترسی نداشتم
اگر قبلا سایت روی ایران میزبانی میشده و بعد از اینکه از کلود فلر استفاده کردید، سایت از دسترس خارج شد، احتمالا سایت شما مسدود شده که می تواند به دلیل فیلترینگ دامنه شما باشد
اما اگر سایت خارج از ایران میزبانی می شود و هنگام استفاده از کلودفلر این مشکل برای سایت شما پیش آمده باشد، می تواند چند دلیل عمده داشته باشد که همگی مشکلات فنی هستند و باید همه ی آنها چک شوند، اینکه ssl کلود فلر آیا ست شده یا خیر، اگر شده باید تنظیمات رو دوباره چک بفرمائید و یا اینکه بصورت موقتی این اتفاق بخاطر اتصالات کشورهای مختلف به اینترنت به وجود می آید که به خودی خود برطرف می گردد…
توصیه می شود اگر از دامنه های ir استفاده می کنید و زمینه کاری شما نیاز به درگاه های بانکی و امثالهم دارد از CDN های داخلی استفاده نمائید…
سلام، ممنون از توضیحات بسیار خوب. ای کاش cdn شرکت ابر آروان هم آموزش میدادید.
سلام سیامک عزیز .. وقت بخیر .. ممنون از پیشنهاد خوب شما ..
روزتون بخیر
چطوری می تونم بفهمم cdn بر روی سایتی فعال است؟
سلام نادیای عزیز .. وقت بخیر …از ابزارهایی مثل CDNFinder می تونی استفاده کنی ..