تگ Canonical چیست و چگونه در وردپرس از آن استفاده کنید؟
کلمه SEO یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو یک اصطلاح بسیار کلی است که A تا Z را برای بهینه سازی وب سایت پوشش می دهد. اصطلاحات زیادی مانند nofollow ، noindex ، canonical و غیره در سئو استفاده می شود. درک برخی از اصطلاحات آن آسان است، اما برخی از اصطلاحات اینگونه نیستند. Canonical URL یکی از اصطلاحاتی است که درک آن برای همه کاربران آسان نیست. به خصوص استفاده از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس، درک دقیق عملکرد آن را دشوار می کند.
قبلاً در مورد nofollow کردن لینک ها در وردپرس صحبت کردیم. در این مقاله سعی می کنیم به ساده ترین روش ممکن URL کانونیکال و نحوه استفاده از آن در سایت وردپرس را آموزش دهیم.
محتوای Duplicate چیست؟
برای درک URL کانونیکال، ابتدا باید مفهوم Duplicate URL را درک کنید. فرض کنید یک پست وبلاگ دارید که بیش از 100 کامنت دریافت کرده است. بنابراین طول صفحه بسیار طولانی شده و شما تصمیم دارید کامنت ها را در صفحات مختلف تقسیم کنید. با مراجعه به مسیر “تنظیمات> گفتوگو” از پنل مدیریت وردپرس، این کار به راحتی انجام می شود.
آنچه که اتفاق می افتد این است که یک نوشته به چند صفحه تقسیم می شود. محتوا یکسان است اما کامنت ها متفاوت هستند. در واقع تقسیم بندی صفحه به صورت زیر است:
Yoursite.com/post-name/ (81 – 100 comments)
Yoursite.com/post-name/comment-page-1/ (61 – 80 comments)
Yoursite.com/post-name/comment-page-2/ (41 – 60 comments)
Yoursite.com/post-name/comment-page-3/ (21 – 40 comments)
Yoursite.com/post-name/comment-page-4/ (1 – 20 comments)
از دیدگاه موتورهای جستجو مانند گوگل، این سه صفحه کاملاً متفاوت هستند زیرا URL آنها متفاوت است. اما در واقعیت اینگونه نیست زیرا مطالب در همه صفحات یکسان است. این امر منجر به محتوای تکراری یا دوپلیکیت می شود.
مثالی که در بالا آورده شد، یک مثال بسیار ساده است اما شرایط زیادی وجود دارد که ممکن است منجر به ایجاد محتوای Duplicate شود.
قبل از اینکه به بررسی مفهوم Canonical URL بپردازیم، در ادامه آموزش چند مثال برای کمک به درک بهتر محتوای تکراری بیان می کنیم.
نمونه هایی از محتوای Duplicate
محتوای Duplicate می تواند در سایت فروشگاه اینترنتی، پست های وبلاگ یا هر جایی در داخل وب سایت شما اتفاق بیفتد.
محتوای دوپلیکیت در یک دامنه در دو صورت به وجود می آید:
- وقتی یک محتوا در سایت شما در مکان های مختلف (URL های مختلف) وجود داشته باشد، مانند مثال بالا
- وقتی یک محتوا از روش های مختلف قابل دسترس باشد (که منجر به پارامترهای URL مختلف می شود)، به عنوان مثال پست هایی که هنگام جستجو بر اساس دسته ها و برچسب های مختلف در سایت شما نشان داده می شوند.
بیایید قبل از بررسی تگ Canonical به چند نمونه از انواع مختلف محتوای تکراری در یک دامنه نگاهی بیندازیم.
محتوای boilerplate
محتوای بویلرپلیت در بخشها یا صفحات وب مختلف در سایت شما موجود است. اگر به یک سایت استاندارد نگاه کنید معمولاً دارای هدر، فوتر و نوار کناری است. علاوه بر این المان ها، بیشتر CMSها مانند وردپرس به شما امکان می دهند جدیدترین یا محبوب ترین نوشته های خود را در صفحه اصلی نیز نشان دهید.
وقتی ربات های گوگل سایت شما را جستجو می کنند، متوجه می شوند که یک محتوا چندین بار در سایت شما وجود دارد و بنابراین از نظر آنها محتوای تکراری است. اما این نوع محتوای تکراری به سئوی سایت شما آسیب نمی رساند. ربات های موتورهای جستجو به اندازه کافی پیشرفته هستند که بتوانند بفهمند هدف از این تکثیر محتوا تخریب نیست.
ساختارهای متناقض URL
به URL های زیر نگاه کنید :
- www.yoursite.com
- yoursite.com
- http://yoursite.com
- https://yoursite.com
- https://www.yoursite.com
- https://yoursite.com
ممکن است در نظر شما همه این URL هایکسان باشند اما ربات های موتور جستجو آنها را URL های مختلفی می خوانند.
وقتی ربات های موتور جستجو با یک مطالب یکسان در دو URL مختلف مواجه می شوند: http://yoursite.com و https://yoursite.com ، آن را به عنوان محتوای تکراری در نظر می گیرند.
محصولات یکسان با ویژگی های مختلف
مورد سوم بیشتر در فروشگاه های ای کامرس اتفاق می افتد. بیشتر CMS ها به شما امکان می دهند محتوای خود را با استفاده از برچسب و دسته مرتب کنید. اغلب هنگامی که کاربران جستجوهای برچسب یا دسته را انجام می دهند ، نتایج یکسانی نشان داده می شود. در نتیجه، ربات های موتور جستجو ممکن است فکر کنند که هر دو URL محتوای یکسانی را ارائه می دهند.
http://www.yoursite.com/some-category
و
http://yoursite.com/some-tag
این مشکل در فروشگاه های آنلاین که می توان با استفاده از چندین فیلتر به یک محصول واحد دسترسی پیدا کرد (بنابراین منجر به چندین پارامتر URL می شود)، جدی تر است.
هنگامی که افراد در گوگل به دنبال محتوای مورد نظر خود می گردند، این لینک های متعدد می توانند ربات های گوگل را گیج کنند و ممکن است در نهایت گوگل نسخه غیر دوستانه منابع شما را نمایش دهد.
برای جلوگیری از این مشکل، گوگل توصیه می کند که یک تگ canonical به URL محتوای دلخواه خود اضافه کنید.
وقتی یک ربات موتور جستجو به یک صفحه می رود و برچسب canonical را می بیند، لینک به منبع اصلی را دریافت می کند. همچنین تمام لینک ها به هر صفحه دوپلیکیت به عنوان لینک به صفحه اصلی محاسبه می شود. بنابراین، ارزش سئوی خود را از طریق آن لینک ها از دست نمی دهید.
در بخش بعدی آموزش در مورد Canonical URL توضیح داده و نحوه اضافه کردن تگ canonical به محتوای دوپلیکیت را آموزش می دهیم.
تگ Canonical چیست؟
در مسئله دوپلیکیت شدن URL ، راه حل این است که به موتورهای جستجو در مورد یک URL صحیح اطلاع داده شود. این URL صحیح و منفرد “Canonical URL” نامیده می شود که به موتورهای جستجو کمک می کند بفهمند که همه این صفحات یکسان هستند و به یک منبع واحد (یعنیURL اصلی) در سایت شما اشاره می کنند.
در موقعیت هایی که گوگل برای محتوای تکراری شما جریمه در نظر می گیرد یا در فروشگاه های ای کامرس که ارزش صفحه اصلی شما پایین می آید، شما به عنوان مالک سایت موظف هستید URL صحیح مکانی که محتوای اصلی شما در آن قرار دارد را به موتورهای جستجو اطلاع دهید.
یک راه حل از پیش تعریف شده برای جلوگیری از مسئله محتوای تکراری وجود دارد. شما باید به سورس کد محتوای تکراری خود دسترسی پیدا کرده و در تگ <head> آن خط زیر را اضافه کنید:
<link rel=”canonical” href=”Original Content URL”>
تگ rel = “canonical” به گوگل و سایر موتورهای جستجو اطلاع می دهد که URL ذکر شده ، URL مورد نظر برای محتوا است اگرچه URL واقعی ممکن است متفاوت باشد. در اینجا ، ” Original Content URL ” آدرس URL صفحه ای است که می خواهید منبع اصلی شما باشد.
فرآیند اضافه کردن تگ canonical را برای تمام صفحات دوپلیکیت تکرار کنید.
وقتی به سورس HTML سایت خود نگاه می کنید باید چیزی مانند شکل زیر داشته باشید:
چگونه می توان تگ Canonical را در وردپرس اضافه کرد؟
وردپرس یک بسته پیچیده است که گزینه پیش فرض برای وارد کردن تگ کانونیکال به بخش اصلی سایت شما را ندارد. بنابراین راه حل استفاده از یکی از افزونه های سئو وردپرس است. تقریباً همه افزونه های محبوب SEO این گزینه را دارند.
از آنجا که افزونه Yoast SEO محبوب ترین افزونه سئوی وردپرس است، نحوه اضافه کردن تگ canonical با این افزونه را توضیح می دهیم.
اگر افزونه Yoast SEO را در سایت خود نصب نکرده اید، ابتدا آن را نصب و فعال سازی کنید. برای آشنایی به نحوه انجام این کار مقاله آموزش نصب افزونه وردپرس را مطالعه کنید.
پس از نصب و فعال سازی افزونه، مشاهده می کنید که در انتهای ویرایشگر نوشته یا برگه پایین بخش محتوا، متاباکس Yoast SEO اضافه شده است. در بخش “پیشرفته”، باکس نشانی قانونی(canonical) را مشاهده می کنید.
اگر نوشته یا برگه ای که ایجاد می کنید نسخه اصلی است ، برچسب Canonical URL را خالی بگذارید. اگر اینگونه نیست ، در قسمت نشانی قانونی لینکی به منبع اصلی اضافه کنید.
همچنین این افزونه با اضافه کردن خودکار URL کانونیکال برای مواردی مانند صفحه بندی کامنت ها، شکست صفحه و غیره ، کار شما را بسیار آسان می کند.
چگونه به دوپلیکیت شدن محتوا پی ببرید؟
افزودن برچسب canonical به صفحات جدیدی که ایجاد می کنید آسان است. اما در مورد صفحات موجود در سایت چطور؟ چگونه می توانید به دوپلیکیت شدن محتوا در آنها پی ببرید؟
پاسخ این است که هیچ راه حل ساده ای برای این کار وجود ندارد. در نسخه قدیم سرچ کنسول گوگل می توانستید صفحاتی که دارای عنوان و توضیحات متای تکراری هستند را با رفتن به بخش Search Appearance > HTML Improvements پیدا کنید.
اما در سرچ کنسول جدید گوگل این ابزار برداشته شده است. با این حال روش های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آن می توانید به محتوای تکراری در سایت خود پی ببرید.
یک جستجوی ساده در Google انجام دهید
ساده ترین راه برای شناسایی محتوای تکراری درون سایت، انجام یک جستجوی ساده در گوگل است.
یک کلمه کلیدی که برای آن رتبه کسب کرده اید را جستجو کرده و نتایج موتور جستجو را مشاهده کنید. اگر متوجه شدید که گوگل یک URL غیر کاربرپسند از محتوای شما را نشان می دهد، پس محتوای تکراری در سایت خود دارید.
متریک های خزنده را در داشبورد وبمستر خود بررسی کنید
متریک های خزنده تعداد صفحاتی که خزنده های گوگل در سایت شما خزیده اند را نشان می دهد.
اگر می بینید که خزنده ها در صدها صفحه از سایت شما خزیده و آنها را ایندکس کرده اند، در حالی که فقط چند صفحه در سایت خود دارید، شاید از URL های متناقض استفاده کرده و از تگ canonical استفاده نمی کنید. بنابراین ، خزنده های موتور جستجو در یک محتوای یکسان چندین بار از طریق URL های مختلف می خزند.
برای دیدن متریک های خزنده، وارد حساب وبمستر تولز خود که یکی از بهترین ابزارهای سئو برای آنالیز سایت وردپرس است شده و در پنل سمت چپ صفحه روی گزینه Crawl stats کلیک کنید.
اگر هنگام استفاده از این ابزار، فعالیت غیرمعمول خزنده را مشاهده کردید، باید ساختار URL خود را بررسی کنید و ببینید آیا سایت شما از URL های متناقض استفاده می کند یا خیر.
Screaming Frog
Screaming Frog یک ابزار وبمستر سئو برای دسکتاپ است که دقیقاً مانند خزنده های موتور جستجو به جستجوی سایت شما می پردازد. با استفاده از این ابزار می توانید چندین نوع محتوای تکراری و مشکلات پارامتر URL را پیدا کنید.
برای استفاده از Screaming Frog به صورت زیر عمل کنید.
به سایت رسمی Screaming Frog (با آدرس https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider) مراجعه کرده و نسخه ای که با سیستم شما سازگار است را دانلود کنید.
توجه داشته باشید که نسخه رایگان Screaming Frog می تواند تا 500 صفحه وب را جستجو کند که برای اکثر وب سایت ها کافی است.
پس از نصب برنامه ، آن را باز کرده و URL سایت خود را وارد کنید. روی دکمه Start کلیک کنید.
هنگامی که Screaming Frog سایت شما را جستجو کرد ، می توانید روی فیلدی که می خواهید محتوای تکراری آن بررسی شود مانند URL ها ، عناوین صفحه ، متن لنگر ، توضیحات متا و غیره کلیک کنید.
پس از انتخاب فیلد، فیلتر duplicate را انتخاب کنید. با استفاده از این روش می توانید تمام محتوای تکراری را در سایت خود تشخیص دهید.
ریدایرکت 301 در برابر Canonical URL
شاید از خود بپرسید که تفاوت ریدایرکت 301 و Canonical URL چیست. بسیار ساده است. ریدارکت 301 را برای شرایط زیر تنظیم کنید:
- URL صفحه تغییر کرده است.
- محتوا از یک مکان در سایت به مکان دیگری منتقل شده است.
اصولاً تغییر مسیر 301 برای حفظ رتبه URL موجود استفاده می شود. در حالی که برای جلوگیری از تکرار محتوا از برچسب rel = “canonical” استفاده می شود.
یکی از بهترین افزونه های برای ریدایرکت 301 در وردپرس، افزونه Redirection است. این افزونه رایگان می باشد، بنابراین اگر نسخه پرمیوم افزونه یواست را ندارید می توانید از این افزونه استفاده کنید.
امیدواریم از این آموزش بهره لازم را برده باشید.
سلام وقت بخیر
ما از cms وردپرس و افزونه Yoast SEO استفاده میکنیم مقالاتی داریم که تعداد کامنت خیلی زیادی دارند و سرعت لود صفحه خیلی بد شده.
آیا مقالاتی که تعداد زیادی نظر و دیدگاه دارند (مثلا چند هزار کامنت) بهتره دیدگاه ها رو صفحه بندی کنیم و در هر صفحه از دیدگاه ها از rel canonical (کانونیکال که اشاره به url نسخه اصلی صفحه داره) استفاده کنیم؟
با صفحه بندی نظرات در وردپرس، برای هر صفحه از نظرات، یک url جدید تولید میشه. ایا این روش از نظر سئو درسته و محتوای تکراری محسوب نمیشه؟ یا درست نیست و تاثیر منفی روی سئوی صفحه داره؟
اگر راه حل بهتری نسبت به صفحه بندی نظرات در وردپرس دارید ممنون میشم بفرمایید (راه حلی که مشکل سئو و افت رتبه در گوگل ایجاد نکنه) چون واقعا سرعت لود صفحه خیلی کند شده.
نیازی نیست خود را درگیر ریزه کاری ها و جزئیات سئو SEO پیاده سازی صفحات نظرات کنید، افزونه wpDiscuz را نصب و طبق آموزش های مدیر وردپرس کانفیگ نمائید، مواردی که مد نظر شماست طبق استانداردهای سئو در این افزونه دیده شده و اتوماتیک انجام می شود…
سلام بسیار مفید بود ممنونم